Er valt een traan op de tompoes

Een bitterzoete komedie.

Het thema euthanasie komt hierin op integere wijze aan de orde. Een thema dat nog steeds actueel is en vele vragen los maakt. ‘Er valt een traan op de tompoes’ werd voor het eerst opgevoerd in 1979. De tompoes heeft haar smaak nog niet verloren en is zeker niet oudbakken. De tekst zou gisteren geschreven kunnen zijn.

Een ernstig zieke man gelooft niet langer in zijn genezing en ontslaat zichzelf uit het ziekenhuis. Hij wil er een eind aan maken: “Ik wil stoppen op een moment dat ik er nog ben, als man, als mens, als brein.”
Zijn vrouw Sofie vindt dat hij terug moet gaan naar zijn arts.Zij laat duidelijk de twee kanten van haar personage zien. Aan de ene kant de zorgzame huisvrouw die het beste met haar doodzieke man voor heeft. En aan de andere kant het ordinair krijsende kreng, dat woedend met tompoezen smijt. In deze vrouw woedt een innerlijke strijd die af en toe explosief naar boven komt en zich uit in uitbarstingen van wanhoop, kwaadheid en frustratie.
Zijn vriendin helpt hem bij zijn euthanasieplannen en zijn dochter vindt het alleen maar lastig dat vader ziek thuis gekomen is. Een driehoeksverhouding, een verbouwing en een doodswens: alles onder het genot van tompoezen…
Een happy end zit er niet in. Maar ondanks de zware thematiek, is het niet uitsluitend een tranendal. Door de absurde situaties ontstaat er ruimte genoeg voor ontspanning en lach.

Bron: De toneelcentrale

Geschreven door: Annie M.G. Schmidt

Regie: Jacqueline Schouten

Regie-assistent: Heidi Rademaker

Spelers:
Paul Kemper als Ben
Nastasja Brinks als Sofie
Patrick van Dijk als Tim
Jacqueline Schouten als Lennie
Jacqueline Kalk als Heleen

Techniek: Toneelvereniging Justus

Uitvoering
Vrijdag 27 mei 2016. Wijkcentrum de Lelie, Hilversum.
Zaterdag 28 mei 2016. Wijkcentrum de Lelie, Hilversum.

Deel dit bericht
Scroll naar boven